Na proleće novi zakon o zadrugama

Bez autora
Jan 25 2011

Novi zakon o zadrugama trebalo bi da se nađe na proleće na dnevnom redu zasedanja Skupštine Srbije. Ovaj zakon bi trebalo da na moderan način uredi tu oblast i omogućiti otvaranje novih radnih mesta. Zakon je pripremljen na inicijativu zadruga i zadružnih saveza kako bi uredio poslovanje zadruga u Srbiji, definisao imovinu zadruga, povećao njihovu konkurentnost i pristup kreditnim sredstvima, povećao broj zadrugara i omogućio uključivanje u zadrugarstvo i socijalno ugroženih. Novi zakon daje rešenja za regulisanja društvene svojine zadruga koja će biti pretvorena u zadružnu svojinu, a time će biti rešen problem slabe konkurentnosti i kreditne nesposobnosti zadruga. I pored tih teškoća zadrugarstvo je pokazalo kao dobar oblik privredjivanja u vremenu krize.

U Skupštini Srbije na proleće novi zakon o zadrugamaNovi zakon o zadrugama trebalo bi da se nađe na proleće na dnevnom redu zasedanja Skupštine Srbije.

Ovaj zakon bi trebalo da na moderan način uredi tu oblast i omogućiti otvaranje novih radnih mesta.

Zakon je pripremljen na inicijativu zadruga i zadružnih saveza kako bi uredio poslovanje zadruga u Srbiji, definisao imovinu zadruga, povećao njihovu konkurentnost i pristup kreditnim sredstvima, povećao broj zadrugara i omogućio uključivanje u zadrugarstvo i socijalno ugroženih.

Novi zakon daje rešenja za regulisanja društvene svojine zadruga koja će biti pretvorena u zadružnu svojinu, a time će biti rešen problem slabe konkurentnosti i kreditne nesposobnosti zadruga. I pored tih teškoća zadrugarstvo je pokazalo kao dobar oblik privredjivanja u vremenu krize.

Prvi put, novim zakonom je predviđeno osnivanje socijalnih zadruga društveno ugroženih grupa, koje će biti dužne da deo dobiti koji ostvare ulažu u unapredjenje zdravstvene i socijalne zaštite, obrazovanje i zapošljavanje pripadnika tih grupa. Takođe, prvi put zakonom je utvrđena i zadružna revizija, koja je do sada regulisana samo pravilima zadružnih saveza. Nacrtom zakona je predviđeno da je za formiranje zadruge potrebno najmanje 10 zadrugara. Razmatra se i mogućnost manjeg broj zadrugara koji su potrebni za osnivanje.

U Srbiji je registrovano oko 2.800 zadruga, ali je aktivno oko 2.200, od čega su 70 posto zemljoradničke zadruge, omladinske zadruge 15 posto i stambene zadruge sa šest posto.

Kako je danas saopšteno iz Ministarstva ekonomije, pri izradi zakona korišćeno je iskustvo Austrije, Italije, Slovenije i Španije.

Od novog zakona očekuje da donese kvalitativne promene u zadrugarstvu i pospeši afirmaciju i razvoj zadružnog sektora. Zakon će imati značajnu ulogu u inkluziji manjinskih grupa i njihovom ekonomskom prosperitetu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik